06-01-07

Lumbago, Lage Rugpijn, Verschot of Spit

rugpijn (voorblad)Lumbago, lage rugpijn en ook wel eens lendenverschot of spit genoemd, wordt omschreven als een milde tot hevige pijn, gevoel van ongemak in de lagere rug, tot hevige en pijnlijke spiercontracties in de onderrug die zowel de houding als de beweging aanzienlijk kunnen belemmeren. Deze pijn kan acuut zijn (plots en sterk) of chronisch (wanneer de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt).

De pijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de rug. Kleine beschadigingen aan spieren, pezen of tussenwervelschijven (voornamelijk de lendenwervels) kunnen het gevolg zijn. Vaak is niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Artsen spreken dan over aspecifieke lage rugpijn. Deze kan uitstralen naar een of beide (onder)benen.

 

Lage rugpijn komt veel voor, maar vaak verdwijnen de klachten na een aantal dagen vanzelf. De helft van de mensen met acute lage rugpijn is na één week vrij van klachten. De kans op terugkeer van klachten is helaas groot. Acute lumbago kan soms ook overgaan in chronische lumbago.

 

Lumbago komt vaak voor bij jongere mensen die een job hebben waar zware fysieke inspanningen voorkomen, en is evenmin ongewoon bij 60+.

lumbago2Pijn kan ontstaan door overbelasting van de rug.

Een hele dag spitten in de tuin, het meermaals tillen van zware lasten of een verkeerde zithouding tijdens bureauwerkzaamheden zijn hier voorbeelden van. Maar ook een algemene verkeerde houding, storingen aan de spierweefsels of andere al dan niet reumatische aandoeningen, zijn mogelijke oorzaken.

Commentaren

Hervatten van training na een acute lumbago. Beste loopvrienden,

Ik doe nu zo ongeveer één jaar aan hardlopen.

Eerst was het de bedoeling van te trainen voor een marathon, doch na een paar maanden drong het toch tot me door dat ik hiervoor op mijn 44ste een iets langere aanloop zou nodig hebben.

Dus daarom na de start to run en de daarop volgende programmaatjes was ik begonnen aan een schema om de 10km op een deftige manier af te leggen.

Ik had reeds een 10km-wedstrijd geprobeerd. Bij wijze van test. En daar deed ik toen 45minuten over.Wat ik niet slecht vond.Dus was ik nu begonnen aan een programma om mijn snelheid te verhogen. Tot deze maandag het noodlot toesloeg.LUMBAGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!De dokter gaf me de raad om minstens 1 week te rusten. Dus 1 week niet lopen.Heeft er iemand van de lezers ervaring met :"Lopen na Lumbago ?"

Hoe snel verlies je conditie ?

Kan ik gewoon mijn schema hervatten ?

enz...........Groeten van een runner met ongeloofelijke ontwenningsverschijnselen,De Block Ivan

Gepost door: De Block Ivan | 11-02-07

Spit Mijne Dames en Heren,

Voor nieuwe inzichten over spit, Ischias ga naar tempelman.volkskrantblog.nl en onder het artikel Met SPIT naar de chiropracter klik bij lees verder.

Met vriendlijke groeten, de deskundige.

Gepost door: Dr.R.C.W.van der Meer | 29-04-07

Pijn in de onderrug! Hey, ik had eens pijn in mijn onderrug nadat ik een kast moest verplaatsen maar dat ging over na een paar dagen denk ik, een 4 dagen geleden zat ik op een bankje voor 2 uren ofzo, toen ik wou rechtstaan kon ik plots niet meer stappen...

Als ik mijn rug naar uitstrek of naar achteren bewoog zakte ik bijna in elkaar. Ik stapte met slakkentempo naar huis en voelde af en toe wat ondraagbare pijn.

Ik kon me bijna niet draaien in mijn bed dus heb zeer slecht geslapen, recht zitten doet ook pijn.

Nu is de pijn wel wat verminderd en kan ik terug traag stappen.
Maar als ik steun op mijn linkerbeen dan heb ik meer last dan op mijn rechterbeen.

Mijn rug staat nu voorgebogen en mijn onderrug is kaarsrecht, mijn buik staat naar rechts gericht dus ik ben een beetje in paniek en weet niet wat er mis is.

Nou heb ik deze vragen...

Zal het ernstig zijn?
Wat is mijn probleem?
Hoe los ik dit zo rap mogelijk op?

DANK JE !!!!!!

Gepost door: John Baert | 22-05-09

Ik heb zelf ook last van lage rugpijn. Ik heb hier wat tips gevonden http://www.pijnwijzeronline.nl/soorten-pijn/lage-rugpijn
Maar zijn dit wel goeie tips? Ik wil wat beter geinformeerd zijn voordat ik doorgaat met een behandeling. Advies?

Gepost door: Kees | 10-12-10

Bij rugklachten ga ik altijd naar deze therapeut (Ronald Bal). Ook mijn kinderen, famile en vreinden hebben ook al baat gehad bij zijn behandelingen en adviezen. Als je zijn adviezen volgt, dan zou je nooit meer naar hem terug hoeven. Hij heeft een simpele dooltreffende behandeling en geeft uitgebreide uitleg over de oorzaken van jouw pijn. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam is een belangrijke factor in zijn behandeling.

http://www.pijnvrijleven.inderandstad.nl/

Gepost door: Willem | 07-02-11

Wees toch maar voorzichtig met zulke therapieën, als het om een hernia zou gaan betwijfel ik of dit kan werken.

Gepost door: Kristof | 11-02-11

De commentaren zijn gesloten.